Blogger Layouts

Khamis, 22 Ogos 2013

salam aidilfitri...



Assalamualaikum..salam 1 malaysia..salam persaudaraan..... Syukur pada-MU ummi masih di beri ruang untuk menikmati keindahan alam ciptaan-MU....Rasanya belum terlambat lagi ummi mengucapkan salam adilfitri maaf zahir batin..pada semua all bloger yang singgah di blog ummi,jika ada terkasar bahasa mahu pun ada kata2  yang menyinggung  harap lah di maafkan....

Raya tahun ni ummi hanya beraya di wad,almaklum lah adat orang yang bekerja gov yang bertugas ikut bershift....terpaksa lah ikut sistem giliran,baru lah adil..Lagi pun tahun ni giliran sebelah hubby .Tipulah kan kalau di hati terasa amat sedih,lebih2 lagi bila takbir raya  ataupun lagu raya berkumandang....tersentuhnya hati....Raya ke12 baru lah ummi dapat off,tu pun hanya sehari...waaaaa waaa sedihnya...

Yang bestnya raya tahun ni,ummi dapat menyediakn 4 jenis kuih...terasa bangga tau..,macam tidak percaya plak..apa tidaknya,ummi ni  dalam bab2 masak memasak memang gagal.,dalam usia 10 tahun perkahwinan ummi..ni lah first time ummi buat kuih raya dari air tangan sendiri...heeeee..malunya..dan amat ruginya kalau ndak pandai memasak,anak2 pula sibuk memuji kesedapan nya...wahhh sukanya ummi,ya lh kan selama ni asyik2 kuih tunjuk..made in supermarket....Dalam kesibukan membeli barang2 keperluan raya....tanpa sedar,tiba2 plak dapat saman parking..hahahaa .....apa tidaknya ummi parking jee ikut suka hati....emmmm melayang juga rm150.....aduh! sudah lah mahu guna duit time raya ni....

Raya tahun ni semua serba sederhana....ummi dan hubby tiada menempah baju raya....baju raya tahun lalu masih lagi boleh di guna,elakkan pembaziran katakan.Anak2 beraya seakan,baju khas untuk raya 3 pasang seorang....,terpancar keriangan di wajah anak mencuba baju raya....Teringat ummi zaman kanak2....time hidup serba kemeskinan,mahu dapat sehelai baju raya pun amat lah susah,kekadang baju raya pun,3 tahun raya yang lalu....selipar raya pun hanya berselipar jepun..itu pun sudah cukup mengembirakan.....aduhh sedihnya mengimbas zaman kanak2....mengalir air mata....Syukur lah ummi separuh  adik beradik semuanya bekerja...so dari kemeskinan sekurang2nya kami adik beradik dapat mengubah hidup yang berkemampuan....

Anak2 sekarang semuanya beruntung.....semuanya seba lengkap...Syukur alhamdulila rrezeki sentiasa ada....

Akhir kata...salam lebaran,maaf zahir dan batin dari ummi sekeluarga.....

wassalam...