Blogger Layouts

Khamis, 8 Disember 2011

Eqal the brave boy..BILA EQAL TIBA2 SAWAN!!!

Salam 1 malaysia..moga semuanya ceria2 belaka,.lamanya blog ummi ni menyepi....menyepi untuk seketika...memandangkan cuti sekolah sudah bermula, anak2 ummi 24 jam ada di rumah, so terpaksalah ummi melayan permintaan macam2 dari anak2 ummi....nak buat entry baru pun memang tiada masa....

Entry ummi kali ini,ummi mahu story macam mana eqal kena sawan tiba2....pagi tadi...eqal bangun awal dari kebiasaan nya, seperti biasa selepas bangun tidur eqal akan turun bawah untuk bermain...sudah menjadi kebiasaan ummi, bangun awal, biar pun syirf petang...seperti biasa ummi akan memulakan tugas harian ummi,seperti mengemas rumah, memasakdan last ummi bagi anak2 ummi makan tengahari...lepas itu ummi akan bawa anak2 ummi tidur sebelum turun kerja. Pagi itu ummi bagi eqal makan ubat selesma, sebab pagi itu eqal running nose.

Hari itu ummi bagi anak2 ummi makan awal, boleh lah rehat dan tidur sekejap, lagi pun anak2 ummi bangun awal, selesai anak2 makan,ummi bawa naik atas tidur....setengah jam eqal terlelap, ummi pun mula mengantuk....lebih kurang 20 minit ummi terlelap, tiba2 ummi terjaga bila ummi nampak badan eqal bergetar2...masyallah...eqal kena sawan rupanya...dalam keadaan yang panik dan terkejut, ummi angkat eqal dari katil sambil goyang2 badan eqal, ummi panggil nama eqal kuat2, ummi peluk eqal erat2, masa itu ummi betul2 takut. Ummi capai hp, call mak mentua, masa itu hubby ada emergency kes...ummi minta tolong mak mentua datang rumah....suara ummi terketar2....

Lebih kurang 30 saat eqal  sawan...badan eqal lemah....ummi angkat eqal turun bawah...beberapa minit kemudian tunang Cik Nui pun datang, masa tu eqal sudah mula sedar....,selang beberapa minit abang ummi sampai dari hospital, bawa mama ummi yang baru saja keluar dari hospital setelah hampir 2 minggu lebih berada d hospital....dan beberapa minit kemudian mak & bapa mentua pun sampai......

Bersyukur dan terharu sangat2 bila keluarga  mengambil berat tentang eqal, biar pun eqal ini kanak2 istemawa namun eqal tidak pernah di abaikan..ummi masih lagi teringat kata2 hubby 5 bulan yang lalu..."Andai abang mati awal, abang mahu mati biarlah sama2 eqal, abang tahu tentu tiada yang sanggup menjaga eqal suatu hari nanti, abang tidak mahu eqal terabai"...time itu ummi tidak mampu berkata apa2,...tapi syukurlah semua keluarga menyayangi eqal, ummi tahu mereka juga menyayangi eqal seperti mana ummi dan hubby menyayangi eqal.....

penghujung 2011 ini banyak sangat dugaan yang ummi dan hubby tempuhi, bila mana anak bungsu ummi tiba2 kurang sel darah merah, dalam masa yang sama mama ummi plak terlantar di wad, dan eqal tiba2 di serang sawan......dugaan ini terlalu berat untuk ummi tempuhi, ummi percaya Tuhan menguji kita bukan untuk menyusahkan, mungkin menguji sejauh mana tahap kesabaran dan keredhan kita.....jujur ummi katakan bukan mudah menjaga anak2 istemawa ini, banyak karenah,namun kita kena banyak bersabar........