Blogger Layouts

Jumaat, 31 Januari 2014

EQAL ON MEDICATION


   SALAM 1 MALAYSIA........

Yesterday...,bermula lah eqal on review psikiatri...opps...bukan sebab eqal ada masalah mental...,memandangkan eqal kini semakin nakal dan kadang kala bersikap aggressive(terlebih2 aktif)..,setelah ummi dan hubby berbincang dan membuat keputusan,terpaksa lah ummi request untuk eqal di rujuk ke jabatan psikiatri.keputusan ummi dan hubby adalah untuk kebaikan eqal,ya lah eqal kini semakin membesar,tentu kekuatan eqal akan berganda2...sekarang ni pun,ummi hampir2 tidak mampu untuk mengawal eqal...,apa lagi bila eqal sudah besar....hihi tentu ummi yang akan jatuh rebah...hahahaha

Sekarang ni ummi bekerja di wad psikiatri,so bila nampak ada pesakit yang serupa dengan eqal yang lambat mendapat rawatan,ummi pun terfikir bila nanti eqal dalam situasi begitu,tentu sukar lah ummi dan hubby mengawal eqal nanti.Nasib baik lah ummi kerja di wad psikiatri,senang ummi berurusan dengan doktor pakar....

Ubat yang eqal on ni hanyalah untuk mengawal atau pun mengurangkan untuk eqal terlebih active,sekurang2nya bila eqal on ubat,ummi dan hubby boleh mengawal eqal...tidak lah eqal terlebih2 active....dan kekadang eqal sukar tidur malam,bayangkan lah...bangun jam 12 malam,atau jam 2am or 3am,sampai pagi eqal tidak akan tidur...mungkin kerana terlebih aktif,eqal susah untuk tidur....

Bila teringat first time bawa eqal jumpa doktor,rasa lucu pun ada kelakar pun ada....nak bawa eqal masuk jumpa doktor punya lah susah...sampai kan bermacam2 cara ummi dan hubby untuk memujuknya masuk,siap umpan bawa naik lif,pasang lagu putih2 melati,lagu kegemarannya..,tu pun separuh bilik jee pastu menanggis tidak mahu masuk....terpakas lah doktor tu yang mengalah,check eqal di luar bilik...nasib baik lah doktor tu faham....

Harap2 lah lepas eqal on ubat ni,kurang lah keaktifanya....in syah Allah,doakan yang terbaik untuk eqal.....



Sabtu, 25 Januari 2014

TUTORIAL TUDUNG PASHMINA....

    Assalamualaikum....mari kawan2 kita belajar pakai tudung.....

















Ok...cukup lh setakat ni,in syah Allah...ada kelapangan nanti ummi update lagi ..ok bye....

wassalam........

Jumaat, 24 Januari 2014

EQAL SEMAKIN NAKAL


Assalamualaikum....Lamanya tidak update story eqal..apa lagi blog ummi ni,banyaknya sawang..,kekadang ummi hilang idea..tidak tahu yang nak di tulis..heeheee. Banyak sebenarnya story eqal ni,cuma ummi tiada masa dan waktu...al maklum lah,sekarang ni semua anak2( 3 orang) ummi semuanya sudah bersekolah....,so kesibukkan yg teramat sekali...Nasib baik lah time ni night duty,patient semua sudah di buai mimpi indah...apa lagi ,update blog lah,selagi ada idea......heeeeheee

Rasanya belum terlambat lagi untuk ummi ucapkan ...HAPPY NEW YEAR 2014 all blogger yang selalu melawat blog ummi ..moga kita sentiasa bahagian dan di beri kesihatan yang baik2..Aminnn.........

Syukur lah anak2 semuanya sudah bersekolah,sekurang2nya tugas ummi tidak kelam kabut,i mean...bila anak semua pergi sekolah..,ummi boleh buat kerja dengan aman dan tenteram tanpa gangguan anak2 yang banyak karenah..heeeeheee

Eqal plak semakin terserla kenakalan bercampur kepintarannya....Beberapa minggu lagi genap lah umur eqal 11 tahun....tanpa sedar eqal kini semakin menuju remaja..heehee sudah besar anak syurga ummi..kalau di ingatkan 10 tahun yang lalu..rasanya ummi mungkin tidak berpeluang membelai anak syurga ummi,namun Dengan kuasa Allah..sehingga saat ini ummi masih berpeluang membelai mu sayang ku eqal....Syukur pada-Mu Ya Allah.....

Eqal sekarang ni sudah pandai on/off lampu,apa lagi kekadang semua lampu rumah habis di pasangnya...so bila bawa eqal masuk tandas...(cthnya bila eqal berak or mandi)..eqal dengan cepat sudah menekan suiz lampu...dan kalau ummi mahu cuci beraknya..."eqal duduk ummi mahu cuci punggun mu ni"...cepat2 eqal duduk di mangkuk tandas....heehee pandai eqal...

Oleh kerana eqal ni pantang betul kalau masuk kawasan dapur..,terpaksa lah ummi pasang gril antara ruang tamu ke dapur...kalau tidak..habis semua barang dalam peti ais di bongkarnya...tapi eqal sudah mula pandai membuka kunci gril..hohoho...bijak anak ummi ni.....

Semakin eqal meningkat umur ni...ummi mula perasan eqal sudah mula bersikap aggressive...cthnya bila eqal mengamuk ,eqal akan memukul2 kepalanya kekadang semua barang yang di atas meja di hamburrnya ke lantai...aduhhhh...kuatnya anak ummi...dan suka sangat mengamai( mengacau) tasbih...kekadang di buangnya di atap rumah..

Syukur lah...sekurangnya2 nampak juga perkembangan eqal walau pun sedikit...




Puisi KASIH SAYANG SEORANG IBU


Assalamualaikum salam 1 malaysia....puisi ini ummi hadiahkan khas buat arwah ibu tersayang





Tanpa Ibu, aku tak ada di dunia.
Tanpa Ibu, aku bukan siapa-siapa.
Tanpa Ibu, aku bukan orang yag berguna.

Bersama Ibu, aku selalu didampingi.
Bersama Ibu, aku tak pernah merasa sendiri.
Bersama Ibu, hidupku lebih berarti.
Mama selalu di hati.

Terima kasih Ibu, telah membesarkanku.
Terima kasih Ibu, telah memperhatikanku.
Terima kasih Ibu, atas segala yang diberikan kepadaku.
Terima kasih Ibuku tercinta.......

Ibu....sesungguhnya pemergiannya mu satu kehilangan yg amat besar buat kami...,segala pengorbanan mu,belum mampu ummi membalasnya...namun Tuhan lebih sayangkan ibu...1 muharam (5 december 2013ibu menghembus nafas terakhir...masih jelas terbayang wajah kaku ibu,tersenyum seperti sedang tidur lena...terpancar nur d wajah mu ibu....

Hingga saat ini ummi masih tidak dapat menerima kehilangan insan yang bernama ibu...setiap kali melihat gambar2 ibu,pastinya ummi akan menanggis...hanya Tuhan saja yg tahu betapa menderita bila kehilangan insan yg bernama ibu.....Pada yg masih punya ibu atau bapa....sayangi lh mereka dengan sepenuh hati...

Al-fatihah buat mu ibu....moga sentiasa tenang dan aman di sana...