Isnin, 6 Ogos 2018

DUGAAN DATANG TANPA DI DUGA...


Beberapa minggu yang lalu(29 julai 2018)..dalam suasana hari raya masih lagi hangat...Tanpa di duga aku terlibat dalam kemalangan semasa pulang dari duty petang lebih kurang jam 9.30 malam..Syukur alhamdulillah tiada melibatkan kemalangan jiwa,mungkin faktor mengantuk salah satu penyebabnya atau kurang rehat yang cukup.Dalam keadaan yang masih terkejut seolah-olah aku  hanya bermimpi..dan bila pintu cermin kereta di ketuk berulng kali baru lah aku sedar,aku bukan bermimpi rupanya..cepat-cepat aku mencari hp biar pun pada masa tu masih dalam keadaan panik..aku call husband,maklumkan apa yang terjadi..Beberapa minit kemudian husband pun sampai..dalam keadaan yang masih terkejut,aku masih lagi belum berganjak dari tempat duduk kereta...orang awam mulai mengerumuni kawasan kemalangan...ada di antara mereka yang mengambil gambar...rasa rimas juga sebab aku masih lagi berpakaian unifom,sekarang ni kan zaman canggih,apa-apa kejadian cepat saja tersebar di laman sosial.

Segala urusan selesai lebih kurang jam 1 pagi(hantar kereta ke bengkel dan perbincangan dengan pihak yang melanggar)...dan segala urusan yang berkaitan balai di sambung jam 8 paginya...Malam itu aku tidak dapat melelapkan mata,asyik-asyik teringatkan kejadian tu...

Pagi itu aku banguan awal dari kebiasannya...fikiran masih lagi teringat pasal kejadian semalam...Sebelum jam 9 pagi kami sdh pun berada di balai polis...dan segala urusan selesai lebih kurang jam 11.30 pagi...siap di saman lagi ..sebab aku yang salah,..niat di hati mahu menipu,tapi CCTV tidak akan menipu.sebab kawasan kemalangan berdekatan dengan trafic light...lebih baik mengaku kesalahan kan....terbang lah rm300 bayar saman.....

Memandangkan aku yang salah,biarpun kereta aku yang di langgar,perjanjian antara husband dan owner kerata yang di langgar,aku hanya membayar separuh daripada kos kerosakkan keretanya.Menurut owner kereta yang di langgar,lesen kereta,road tax dan insuran kereta sudah lama tertunggak(belum berbayar)...so orang tu tidak beranilah buat laporan polis..nanti berganda-ganda plak bayaran samannya....





keadaan kereta yang melanggar




 Syukur alhamdulilah segala masalah di selesaikan dengan jayanya....tanpa sebarang perasaan marah dan dendam...

p/s: entry ini sudah lama di siapkan,namun sentiasa sibuk membuatkan entry ini tergendala di terbitkan....



Catat Ulasan